Jamaica

 Så jag åkte en sväng till Jamaica. Med världens största ångest lol.. Seriöst jag vet inte vad som händer med mej när jag inte rest på, jaaa, ett par veckor?! Det är liksom som om jag går back in time till när jag var 19 och aldrig hade rest själv och var osäker och rädd och övertänker och tänk om eller tänk om eller omg, jaa ni hör ju själva vad är det för fel på mej?! Jag om någon vet att det alltid löser sig, och att absolut ingenstans jag varit till där folk (som oftast själva inte varit till utan bara följt med på medierna) säger att det är farligt har jag känt mej otrygg i. Varför skulle nu Jamaica vara ett sånt stort problem att åka till?
 
Inte direkt såhär bra jag hade föreställt mej själv att ha det i Jamaica.
 
Men Jamaica härjade jag upp mej själv över. Jag och A bokade flygbiljetter till Jamaica redan i Januari.  Jag bokade till och med ett super nice hotell för oss! Sen nån vecka efter det gick USAs medier ut med att man blir mördad på gatan i Jamaica, att allt är sjukt osäkert där och att det inte rekommenderas att åka över dit just nu. Ajahaaa nå tur jag åker med A på en nice liten resa och bara stannar på något halv lyxigt hotell eller resort, där blir man ju inte knivad i ryggen. Tur. Nåja en grej med A är att han är hopplös att planera med. Hopplös. Långsiktigt eller kortsiktigt. Sa jag hopplös? Och jag hatar honom djupt för den egenskapen. Djupt. Så egentligen var jag väl inte överraskad när han plötsligt flyttade till Chile och inte skulle komma med mej till Jamaica heller. Jaha fuck you then. Så jag avbokade hotellet jag bokat till oss (I mean, 600$ för 2 nätter tänker jag INTE spendera på mej själv. Wtf nej. Bjuder gärna honom på det men bara mej? Tss nope.) och orkade inte tänka på Jamaica. Men dagarna går och datumet kommer närmare och närmare. Vill jag verkligen åka själv till Jamaica? Flygbiljetterna var inte möjliga att få återbetalade och jag tänker inte låta flygbiljetter gå i spillo, men jag har inte lust att missta huvudet när jag sover på någons soffa eller hostel... En vecka innan avresan så sa jag till mej själv att hej okej Jessica, vad har Jamaica som du inte har i Miami? Ingenting. Så, åk bara om du hittar något säkert hotell för ett rimligt pris, om inte varför skulle du resa iväg och vara deppig och rädd och spendera pengar på ingenting. Pluss dö på köpet. Sååå...
 
Ännu 1 dag innan avresa hade jag ingen plan. Couchsurfing var ur frågan för jag hade bara fått erbjudanden från killar med 0 referenser. Så öhm nä. Men den natten drömde jag något. Ingen aning om vad, verkligen inte, men jag visste jag skulle söka efter hotell i Negril. Jag skulle ju flyga in till Montego Bay och bara vara 4 nätter i Jamaica, jag hade redan bestämt att jag skulle stanna i knutarna till flygplatsen, bara för att det skulle vara smidigaste så. In och ut. Varför skulle jag börja göra det komplicerat och åka med buss 100km någonstans? Nä. Någonstans läste jag att det kostar 90$ EN VÄG att komma till Negril. Wtf nej tack. Men min dröm sa något om Negril så jag tänkte inte ens mer på det och sökte bara helt enkelt hotell där. Jag hittade ett för 48$/natt, bra location och rakt på stranden. Låter väl rimligt. Men tog mej 3h tänkande och sökande efter andra options innan jag beslöt mej för det. Jag började med att boka det för 2 nätter, efter det borde jag ju ha en rätt bra feeling över hur Jamaica känns. Och transportation till hotellet? Hmmm det löser sig, med mindre än 90$ hoppas jag...
 
 Nä jag visste inte heller vad 420 var för speciell nummer eller dag eller whatever, haha, men det är den dagen på året 20 April som man firar cannabis. Passande att åka till Jamaica på det datumet!
 
Så Fredag morgon, time to do this. Fick skjuts till Miami flygfält och jag kände verkligen bara okay Jessica sluta oroa dej nu kom igen det här är bra för dej, du vill inte åka överhuvudtaget men det blir bra, bara gör det. Du har aldrig ångrat något land du rest till. Så kom igen nu. Ni som följt med länge här kanske vet att jag brukar känna sådär inför the flesta resorna jag gjort det senaste året. Slåss hårt med mej själv och något inom mej som skriker sluta jag vill inte och orkar inte, jag har inte luuuust att åka någonstans. Men i flyget kändes allt redan bättre, tiden i flyget är faktiskt min favorit tidpunkt. Där är man fri från allt. Det är min frizon. Lugnet fören stormen. Vad jag än oroar mej över inför en resa eller destination försvinner i flyget. I flyget har inget jag gör någon inverkan på något. Jag älskar det. Men vid touch down är det tillbaka. Back to reality och full on fokus på att manövra utmaningarna framför en. Efter immigrationen på flygfältet kom jag ut i en sal fylld med buss kiosker. Aha det här blir ju enkelt. Så jag går fram till första som ropar på mej och frågar vad billigaste alternativet till Negril är och han säger 25$. Det låter ju som 3 gånger billigare än 90$, så okej! Sen när jag betalt och satt mej i shuttle bussen och hör när damerna bredvid mej pratar om att de fick samma bussresa som mej för 16$ så känner jag bara MENOMGJESSICA vad händer?! Man, du, säger aldrig JA till första priset du hör. Vad är det för fel på dej. Hur ringrostig kan man bli så snabbt. Skärp dej.
 
Nåja jag kom iaf fram till lilla hotellet "Yellow Bird" i Negril. Och med de lägst förhoppningarna ever. Jag hade ju faktiskt bokat ett 1 stjärnigt hotell utan AC, what to expert förutom kackerlackor och svett. Men damen gav mej faktiskt ett bättre rum än vad jag hade bokat, med AC, två sängar och eget badrum. Tjoho! Awesome, kändes verkligen value for the money. Och ja hotellet var rakt på stranden, det var hur bra som helst. 
 
 Morgon kaffe på stranden ja tack!
 
Så jag gick en liten trudelutt där på stranden när jag anlände. Och det började ju rätt bra, en lokal kille kom över efter jag ordagrant gått 3 meter på stranden och introducerade sig och blablabla, helt trevligt. Pussa på handen kanske var lite vääääl över gränsen men äh det får väl gå. Snackade lite med honom, för som jag nämnt mycket på senaste tid JAG ÄR EN TREVLIG PERSON jag fnäser inte åt folk som bara försöker vara trevliga mot mej. Så blev jag väl av med honom på något sätt och jag gick iväg där på stranden och helt seriöst, det var ju galet. Jag blev inte lämnad i fred! Alla försökte ropa på mej, introducera sig själva, be mej komma över, gå med mej, gå efter mej, de gjorde allt för att få min uppmärksamhet. En del uppförde sig rätt aggressivt också när de inte fick någon uppmärksamhet tillbaks. De alla var så sjukt på. Och här kommer vi ju över till vad jag skrivit om: - jag är okej med att säga hej, jag VILL säga hej till de som säger hej till mej. Jag vill inte behöva vara oförskämd och titta åt andra hållet när någon säger hej. Men det är det enda jag kan göra! Och jag hatade mej själv för att behöva ignorera dem, det får mej att känna mej SÅ DÅLIG när någon skriker hej åt mej och jag låtsas som ingenting.
 
Men, killarna i Jamaica, (okej killarna på STRANDEN i Negril, inte hela Jamaica) vill basically bara ett par grejer (dethär är inget jag hittar på, dethär är vad jag själv såg och också fick bekräftat av en Kubansk man som spenderat många veckor och månader per år i Jamaica, pluss en Amerikansk Jamaican). Nr. 1 tjäna pengar på dej. Endera genom sälja gräs, sälja en tour, eller sälja sig själv. De försöker väldigt hårt på att få en vit tjej. En tjej med pengar. Alltså inte business woman eller något, bara en helt vanlig vit turist som såklart har mer pengar än dem. En tjej som tycker synd om dem och betalar för dem. Tjejer som har fått noll uppmärksamhet i deras liv, tjejer som blir lätt smickrade och som blir överrumplad av uppmärksamheten de får av en kille i Jamaica och faller pladask för det. Vad killarna då får är åtminstone have some fun, sex, och kanske en "flickvän" med ett stort hjärta som tycker synd om dem och hjälper ekonomiskt. (Om ni inte tror mej så Googlade jag faktiskt just in case om det här så jag inte bara skriver rapakalja för er, så om ni klickar här kommer ni någon annan random blogg inlägg som handlar om det här ämnet). Och jag tycker det här är så SJUKT!! Samma historier hörde jag i Taiwan, men igenom mail. Hur tjejer som aldrig blivit älskade faller hejdlöst och naivt för någon som ger dem ens lite uppmärksamhet över internet och blir ekonomiskt utnyttjad pga av deras godhet. Händer ju såklart omvänt i världen också, tjejer som utnyttjar killarna. Jag tycker bara det är sorligt. Och jag fattar ju varför de männen i Jamaica prövar så hårt att charma sig in på allt de ser, för jag är säker på det funkar många gånger på kvinnor, kvinnor i alla olika åldrar och skeden i livet. Om man behöver bekräftelse och sex så är det väl svårt att stå emot att inte falla när en stor och stark man uppför sig som man är miss Universum och den bästa kvinnan på jorden?
 
Well I dont fucking know, det är inte jag iaf, jag tror aldrig någon skulle få mej att falla. Jag själv blir inte smickrad av män som står framför mej och pratar om hur sexig jag är. Låter ju dumt att säga men jag gissar jag inte blir smickrad för I know. I know många blir attraherade av mitt yttre, jag vet, och det är inte första gången jag hör det så jag kommer inte ta det till mej eller blir överväldigad av det och boomchakalaka bli kär. Jag bara vet det redan. Så jag tackar och tar det emot och säger min pojkvän är på hotell rummet = fuck off man. När de hör ordet "pojkvän" och "här" så försvinner de.
 
 
Första dagen träffade jag en kille jag promenerade ofrivilligt med i 1h på stranden. I mean he was okay, mera chill än de flesta andra så var väl lika bra att gå med honom vid sidan och bli lämnad i fred av de andra (jag hade gett upp hoppet om att någonsin få ha en lugn romantisk filosofisk strand promenad med mej själv i Jamaica...). Han hade bott i Boston många år, hade rätt hård uppväxt, våld, droger, hans bror blev skjuten och dog i hans arm, hans pappa hade just blivit inlagd på sjukhuset så han var rätt orolig, han rappade också och försökte break through som artist. Jag trodde på allt han sa. Han ville bara prata av sig. Sen såg jag honom senare på kvällen och han berättade att hans pappa hade dött. Förfärligt ju! Och jag såg det på honom det var jobbigt. Så jag spenderade rätt länge med honom igen för att jaa, för jag är en godhjärtad person helt enkelt.
 
Nästa dag pratade jag med strand vakten. Som faktiskt var rätt trevlig och höll säljare och andra borta från mej. Schysst tänkte jag. Men sen ville han också börja prata och inte lämna mej i fred... Han berättade att hans hus hade brunnit ner. Det var ju synd. Om hur han jobbade 2 jobb dag och natt. Det var ju hårt. Hur han hade 2 barn som han såg en gång i veckan. Det var ju synd. Att han kunde bygga ett nytt hus på nolltid, bara om han hade pengar. Det var ju synd du inte har pengar då. Vi skämtade om en massa och helt trevligt, och jag försökte innerligt visa att hmmmokokok hej låt mej vara ifred nu så jag kan läsa min bok jag kommit 2 sidor på för ingen låter mej vara i fred!!!! Men han fortsatte att försöka bygga upp ett vänskapligt band. Och sen där kom det, "har du någon möjlighet att bidra med något till mej?". Liksom som jag skrev om killar som bara vill ha sex och vid det där ögonblicket när jag inser det, den känslan är det samma när jag inser någon försöker få pengar ur mej. Jag känner mej så sjukt utnyttjad. Allt förstörs. All vänskap eller bekantskap eller whatever det varit förstörs. FÖRSTÖRS när jag inser en person försöker utnyttja mej. Jag hatar det. Nej jag tänker inte ge dej pengar. Nej jag tycker inte synd om dej. Och det fick mej också att inse vilka LÖGNER allt handlar om. Det fick mej att ifrågasätta den andra killen. Han som berättade om sin pappa som just dog. Var allt det bara skådespel? Hade jag verkligen slängt bort min tid och energi på en annan lögnare? Really? Men jag vill verkligen inte tro det, han frågade mej aldrig om pengar eller att tycka synd om honom, även fast han berättade rätt många tyck synd om mej historier. Men jag vill tro på att han faktiskt var riktig. Sista dagen i Negril berättade han också om att hans manager skulle flyga honom till NYC och att han precis fixat ett kontrakt och att han pratat med 50cent i telefonen osv. Då kändes det lite som att hey man chill down på vad du än rökt och kom ner på jorden igen. Men who knows, jag väljer ju att tro på vad folk säger innan jag känner något annat.
 
 
Jag gick en liten rutt på vägen också till Westend syd om Negril och märkte hur annorlunda människorna är där. Och det fick jag också senare höra efter att länge snackat med en Jamaican som var uppvuxen i Queens NYC men som hade blivit utkickad från Amerika. Att killarna på stranden är absolut inte som resten av landet. Den tredje dagen jag var där (jag bokade en extra natt på hotellet för jag trivdes så bra!) höll jag på att bli tokig och det kändes som jag behövde "gömma mej" för att få vara i fred ens 10 minuter. Skojar inte! Om det inte var Jamaicaner som försökte bli min nya bästis, så var det en man från Paris i hotellet bredvid som ville snacka (fast han var okej och trevlig, fast han ifrågasatte varför jag hade sillisar och sa hur synd det var. Well excuse you and mind your own fucking business) eller Kuba mannen (som också var okej förutom att jag fick alldeles för mycket vibbar över att han ville in i mina trosor. Man come on, du är äldre än min pappa sluta prata om hur fin kropp jag har) som hängde runt på hotellets strand. Eller en mystisk man som visste var mitt rum var (se bilden) lol. Jag fick bara inte vara i fred!
 
 Tyckte det var sött med den här lappen utanför dörren. Fast sen vid en närmare eftertanke så kanske jag borde vara orolig och creeped out att någon följt mej till rummet och vet var jag bodde haha. Fast nej, mest sött.
 
 Nu tänker ni endera aaaw stackars liten fick inte ha en relaxed semester på egen hand eller nånå Pessi int var e nu sådi falit int me lite mörk pojka springand bakett de. Ne de har ni rätt i, de va inte så farligt och det var riktigt bra för mej när jag blev van med det. Inte van med att de ville "utnyttja" mej, utan van med hur Jamaicaner är. Hur otroligt VÄNLIGA de är, fast de inte handlar om att få pengar eller sex. Hur otroligt det är att all pratar mer eller mindre helt perfekt Engelska (de har också ett eget språk som heter Patwa). Att man faktiskt KAN ha en konversation med vem som helst. Verkligen vem som helst. Har jag någonsin varit i ett sånt land förutom Usa, Australien, England och Sverige? Och Norge och Danmark såklart. Men jag menar, så UNDERBART. (Nu går jag ju lite emot mej själv när jag först gnäller om att jag inte fick vara i fred, och nu skriver jag endå älskade att kunna prata med alla? Men hoppas ni fattar VAD jag menar.) Jag minns vad jag sa till mej själv efter ha rest i Central Amerika, jag vill inte resa i Syd Amerika innan jag kan spanska, för man går så misste om en stor del av resandet när man inte kan kommunicera med landets befolkning. Även fast jag kände att allt prat och huzzle  var too much i Jamaica, så var det endå så otroligt HÄRLIGT att små prata med vem som helst! Så öppna och glada människor. Helt otroligt. Så good vibes!
 
 
Och säkerheten då? Blev jag styckad på gatan? Nej. Inga problem alls. Eller, det var ju inte så att jag skulle gått en natt promenad ensam. Men på ljusa dagen bland folk kändes det inte alls osäkert. I Montego Bay bodde jag på ett hostel en natt och killen där sa till mej att inte gå med mobilen i handen öppet. Det tipset får jag överallt i världen nu för tiden känns det som så inget extra med det. Montego Bay kändes ju inte världens säkraste, men hej jag har sett mycket mycket mycket värre än vad jag såg och kände där. Fast är ju sjukt glad att jag följde min random dröm och hittade ett hotell i Negril istället för Montego Bay! Så olika atmosfärer.
 
Vad jag reagerade på också var hur civiliserat Jamaica är. Helt ärligt var ju mina förväntningar att jag skulle komma till något som Tanzania som jag såg som ett väldigt ociviliserat u-land. Fast Jamaica är ju en ö och jag vet hur ö-folk uppför sig (slowmotion gånger tusen), så jag förväntade mej typ det värsta. Men nej nej. Jamaica kändes för mej (nu snackat vi natur och hus och färg och marknader osv osv) som en blandning mellan Dominikanska Republiken, Colombia och Tanzania. Men med ett eget folkslag jag inte upplevt någon annanstans.
 
Montego Bay.
 
Ska vi börja summera upp här nu då. Jag spenderade bara 4 nätter i Jamaica, jag åkte dit med de lägsta förväntningarna och kom därifrån med ett glatt hjärta och jaa en helt great upplevelse. Jag hoppas på jag kommer resa tillbaks dit en dag igen och upptäcka mera av landet. Och jag vill absolut rekommendera det till vem som helst! Fast jag kan ju garantera att alla kommer ha olika upplevelser av Jamaica beroende på hur man reser och var. Solo tjej kommer bli överrumplad av uppmärksamhet iaf. Par och familjet kommer säkert få vara mera i fred men endå få uppleva dethär Jamaicanska vänligheten.
 
Oh hold on, är det inte något jag helt glömt i dethär inlägget? Marijuana då? Känns ju som jag måste skriva något om det också. Det är ju endå Jamaica, kan väl inte skriva ett kilometer långt inlägg om Jamaica utan ordet WEED? Well first of all, det är INTE lagligt i Jamaica, men man ser det och luktar det överallt. Fast för att vara ärlig såg jag bara killar som rökte på. Men ja det var överallt. Men jag pratade länge med en kille i Montego Bay (som inte jobbade inom turist industrin och som var väldigt lugn, chill och kändes väldigt "riktig" och hade absolut inga baktankar mer än att ha en blond kompis han kan skryta om till kompisarna. You know, energy tells a lot of ppl, man känner de som är goda) så han tex hade bara testat en gång i hela sitt liv. Det var jag rätt överraskad över, att han växt upp i Jamaica och rökt på bara EN gång. Så I mean, det är ju inte så att alla är potheads där. Jag såg heller under mina 5 dagar där inga "problem" från det. Och för alla som undrar, jag har inte rört marijuana på 16 månader, så jag har ingen aning om Jamaican weed är bättre än något annat i världen. 

Kommentarer
Postat av: Brandon Lee

Paradoxalt nog så tänker dessa strandraggare på samma sätt som du:"Dessa semesterblondiner är bara ute efter en sak",.de drar sin sedvanliga vals lagom kryddad med tårdrypande dramatik,dagens klisché Ala Jamaica= Tyck om mig, tyck synd om mig, ligg med mig, och lämna gärna en liten slant så att jag kan köpa ett nytt träben till min amputerade katt.

Det är rart att du vill så gärna tro på människans godhet, dock är det lätt hänt, att du en vacker dag målar dig in i ett hörn som rödluvan omringad av vargar, ännu så länge har du haft turen på din sida under dina resor, men var medveten om, att vad människor säger och vad de verkligen tänker är två helt olika saker.

Apropå Jamaica och säkerheten, polisen sopar rent där turister rör sig, men till exempel Kingston är en riktigt farlig stad att röra sig i på sina ställen, kanske inte helt i klass med Caracas eller Kapstaden, men inte så värst långt därifrån heller, att "man känner de goda" låter lite naivt i mina öron, men vad vet jag, kanske du vet bättre.

Ha det fint Jess,.kram. BL.

2018-04-27 @ 17:44:46
URL: http://grandprixracing.blogg.se
Postat av: Kane

Intressant läsning...Säkert en häftig och vacker plats att besöka också!

Men det där är ungefär samma som alla försäljare som lär förfölja en på gator och stränder i många länder och bokstavligen aldrig lämna en ifred...Just det som förstört upplevelsen för så många turister.

Tyvärr kan du nog utgå från att de allra flesta av manligt kön som du nämner, vill ha något av dig...Sex eller/och ekonomisk hjälp. Särskilt i andra länder och kulturer, där vita är mindre vanligt och folk i regel är fattigare. Jag har alltid trott det bästa om alla själv och försökt ha så få fördomar jag bara kan. Men alltid fått se motsatsen. Genom livet har jag sen bara mer och mer fått lära mig att andra alltid vill utnyttja eller ha något av en, på ett eller annat sätt. Alltid försökt ha ett öppet sinne till varje ny person, men det har alltid stämt i slutändan. Aldrig har någon velat ge en något utan med direkt baktanke att sen kunna kräva något annat tillbaka.

De kör sympatikortet för att få dig att tycka synd om dem. Troligen säger de precis lika till nästa kvinna de träffar. Det är patetiskt. Folk som verkligen haft svåra liv och upplevt hemskheter, börjar ytterst sällan med att säga det. De vill bli omtyckta för den de är först och främst. Detsamma om folk som verkligen HAR pengar, som hellre tystar ned det då de OCKSÅ känner att de kommer bli utnyttjade annars. Så alla som anspelar på sympati, kan du nog utgå från att det inte stämmer. Och alla som börjar skryta om pengar första mötet, kan du nog också utgå från att det är bullshit.

Sen brukar man heller inte bara gå på om sig själv och sitt liv i första samtalet oavsett, utan hellre fråga om den man vill lära känna. Det ska vara ett givande och tagande. Jag skulle inte vilja lära känna kvinnor som gjorde det heller.

Var vänlig men bestämd, det är mitt råd. Nämn tidigt att du har pojkvän så de vet vad som gäller. Vill de ändå lära känna dig och är OK med det och vetskapen om att du heller aldrig skulle vara otrogen, så ge de en chans. Döm ingen på förhand, men var försiktig.

2018-04-28 @ 06:29:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar