Spoiled in Chile

Alltså. Jag blir verkligen så himla lessen på mej själv när jag tänker på hur bloggen brukade vara så stor del av mitt liv, och just nu uppdaterar jag knappt en gång i månaden. Det känns så vemodigt. Liksom att bloggtiden och inspirationen inte är där längre. Its gone. Det känns verkligen sorligt.
 
Well anyway, jag är i Chile och har det bra. Liksom, allt för bra. I mean it. Jag behöver inte göra något över huvudtaget. Duscha och borsta tänderna är väl typ mina dagarars största måsten. Jag sätter mej vid bordet och maten är serverad. Frukosten kommer till sängen varje morgon innan jag ens vaknat. Sängen blir upp och ner beddad varje dag. Jag sätter mina smutsiga kläder i en korg och efter ett par timmar är det ny tvättat och vigt. Städa, diska, ordna upp o sånt behöver jag inte ens tänka en tanke på. Omg. Så jävla bortskämd. Vad gör jag då? Hmmm not much faktiskt. Tränar på spanska, lackar naglarna, tränar, hänger med hundarna, äter gott, solar, kollar Shark Tank, Instagrammar, och jaa. Not much. Är jag inte uttråkad? För att vara helt ärlig? Nä. Jag älskar det. Att bara vara på ett ställe. Att inte behöva tänka what and where to next. Att bara enjoy ingenting och allting.
 

Catch Flights

Okay denhär bilden känns ju lite ironisk efter vad jag skrev i hela långa förra inlägget men... Men, men endå.
 

Change

Jag skrev dethär med tårar i ögonen på väg hem till Finland över julen.
 
I've felt very emotional on a lot of my flights years ago. ✈  Flying to something, or especially FROM something, always meant a change in as a start or end. 🔃 But somehow I got used to it, and it has been a long time since I felt that really hard emotional feeling on a flight. But when I'm writing this on my way from NYC towards Europe, to get home for Christmas, it definitely somehow feels like I'm closing a long, big and important chapter in my life. 🌟 Travel - explore - repeat have been my life on-off for the last 7 years, and for the last 3 years I've been homeless and haven't stayed at one place longer than for 1 month. #wildandfree ⚡ It been crazy, tough and rough but especially amazing. I've lived my dreams and I did everything I wanted and more. #noregrets ❤ But now, for some time, I've felt I had enough of that way of living. #travelburnout (it's a thing!) 🚫 In 2018 I will try to adapt back to a more steady life, less movement, less travel, less of everything I've had for the last 7 years.. I don't know if I can, (and if that's actually what I really want?) but I will try. I will never stop travelling (I have so much more to see of this planet! 🌍) but I will just slow it down and find other ways to challenge myself than sleeping at airports, visit multiple countries in one week.
 
 
 
Dethär skrev jag den 28 December.
 
De senaste 24 timmarna har jag haft ännu flera tårar över att jaa, motgångar att komma från Helsingfors. Alltså, för bara ett år sen skulle det ju inte vara ett problem att ett flyg skulle vara fullt och jag står besviken utanför gaten. Visst har det sugit varje gång det hänt, men denhär gången var det bara extra jobbigt. Så jobbigt att efter ha sovit på och spenderat 20 timmar på Helsingfors flygplats beslöt jag mej att betala över 550€ för att komma från Helsingfors till Miami, pluss retur biljett, så totalt satte jag 850€ på 2 flyg. I dont think anyone kan förstå hur JOBBIGT DET KÄNNS att lägga ut en sån stor summa på TVÅ flyg när jag de senaste 2 åren fått minst ÅTTA standby flyg för 800€. Jorden runt. Jobbigt. Bortskämd. Back to reality med en smäll och insikt i vad det egentligen kostar att resa. Damn
 
 
Men jag märker det ju så starkt, hur trött jag är på dethär. 1 år, 2 år, 5 år sen skulle jag ALDRIG betala så mycket överpris för flygbiljetter bara för att komma iväg. Jag skulle pracka till det (som jag skulle ha möjligheten till nu också) att sitta 2 dagar på flygfältet för att spara 400€, eller åka till ett annat flygfält och pröva att hoppa på andra plan för att spara xxx€. Det här är sååå olikt mej att betala mer för att komma "enklare" undan. Och egentligen gör jag inte det, jag har betalat 550€ för en 20 timmars resa Helsingfors - Stockholm - New York - Miami. Det är ju inte ens en fucking bra biljett att betala så mycket för?! Men vad jag gentligen betalat för är tryggheten och vetskapen om att jag är GARANTERAD att komma fram till Miami. Det är inte standby, det är inte känslan att känna sig sjukligt nervös timmar innan avgång till ett flyg för man vet inte om man kommer med på det eller inte. Jag betalar för säkerheten om att jag inte kommer behöva bli strandad och spendera nätter på flygplatser. Inga besvikelser eller problem. Och om det blir problem på vägen är det inte i mina händer. Ingen stress och ångest. Det är inte upp till mej att lösa problem om det blir några. Och att jag känner såhär, för första gången i mitt liv, att jag inte vill ta de long hard complicated road känns som det är rätt beslut för mej att ta ett uppehåll med resandet nästa år.
 
Standby flygandet har varit amazing och jag önskar jag skulle ha det livet ut. Egentligen tror ju min hjärna det, jag har ju ännu inte förstått hur dyrt det egentligen är att resa, jag har naivt glömt det under dessa 2 år. Men fan vad jag tagit tillvara på det till max. MAX. Det har gett mej sjukt mycket stress, planering, back up plans, what-ifs, besvikelser och tårar. Och långa nätter och dagar strandade på flygplatser. Det har alltid varit ett spel om jag har en plats på flygen eller inte och jag har varit nervös och mått dåligt av oro varje gång inför ett flyg. Men damn hur mycket det gett mej. Jag gjorde ju det till mitt liv de senaste 2 åren. Jag levde ju för att resa, för att en flygbiljett till andra sidan jorden kostade 100€. Jag har besökt så många länder jag ALDRIG skulle haft chans, pengar, till att se under dehär åren. Jag har ju till och med gjort 3 business class flyg! Jag har haft det så extremt bra. Och största dels av gångerna har jag haft otrolig TUR med standby. Jag har varit den sista ombord, jag har ofta fått ha nödutgångs platsen, extra legroom, och oftast har jag haft ett tomt säte brevid mej.

Jag sa till ett par gamla kära vänner här om dagen att jag tror att när vi är på rätt väg i livet, när vi gör det vi är meant to do at the moment, går allt smooth och jaa det helt enkelt funkar, för det är meningen att funka. Du är på rätt spår. Såklart det kommer, och ska, komma hinder på vägen, men det kommer inte en jävla 10m tegelvägg emot som är omöjlig att komma över. Resa världen runt var verkligen vad jag skulle dehär senaste 7 åren, allt har gått otroligt naivt enkelt och smärtfritt (visst har jag haft konstiga, jobbiga, obekväma, "dåliga" upplevelser men va fan, jag har aldrig fått en kniv mot halsen, blivit våldtagen, rånad på extrema sätt, drogad och utnyttjad, fått parasiter eller sjukdomar, och inta har heller något av de tusen flygen jag suttit på krashat heller).
 
 
Jag är så otroligt glad och oändligt tacksam över mina två år som standby resenär. Tänk att en random människa jag mötte för nästan nu 3 år sen igenom Couchsurfing kunde förändra mitt liv såhär otroligt. Jag vet inte hur många gånger jag tackat honom och hur jag alltid haft känslan att jag aldrig kan uttrycka mej nog över hur tacksam jag verkligen är. För mej har det ju varit bättre än en lotto vinst. Men som han också sa, in the end var det ju jag som reste. Han gav mej möjligheten, han ordagrant öppnade dörren till världen för mej, men det var ju jag själv som behövde sätta på mej skorna och ta klivet ut genom dörren, ut i världen. Och that is definitley what I did. Bara för att man blir serverad något och har det rakt framför sig, behöver man faktisk också ha viljan, lusten, modet och nyfikenheten att faktiskt ta det till sig.

Och ett ordspråk jag ofta tänker på är "be careful what you wish for because you might get it", och det är sant. Jag tror personligen vi kan få (arbeta fram det såklart på något sätt) allt vi önskar oss, men i dagens sociala medie samhälle tror jag många önskar mycket de innerst inne självs egentligen inte vill ha, eller klarar av eller är beredda på. Men vi får det satt i huvudet genom sociala medier att vi vill det. Alla har inte gjorda för att resa, det är sjukt jobbigt och obekvämt och jag förstår totalt att inte alla vill det, men när man ser tex underbara Hawaii bilder så är det ju rätt lätt att tro man vill. Inte bara resande, samma gäller väl tex fester, camping, hus, djur eller barn eller whartever. Standby till example, sounds amazing att ha möjligheten att flyga otroligt billigt runt hela världen - men i verkligheten vem klarar av det och i praktiken VERKLIGEN vill det? I did it, because I wanted it. Jag skulle säkert rest utan det endå, men med det gav det mej bara möjligheten till next level av intensivt resande.
 
 
Nu känns det som det är dags att vända blad i min livsbok. Som sagt, I dont know if stop traveling är vad jag verkligen vill (och jag kommer aldrig sluta med det, men att ha det som en årerunt livsstil vill jag ha slut på..) men det är dags för att prova på nya, andra utmaningar. Welcome 2018, I'm so excited to find out hur dehär året kommer bli.

2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar